Grensstadje Maaseik fungeert als startplaats voor deze schitterende fietsroute. Het eerste gedeelte speelt zich af op de recent gerenoveerde dijken langs de Maas. Daarna trekken we landinwaarts naar asperge-gemeente Kinrooi waar uitgestrekte landerijen een lust voor het oog zijn. Na de passage van Kinrooi zakken we af naar het idyllische Itterdal in Opitter. Na een mooie strook langs het jaagpad van de Zuid-Willemsvaart tussen Tongerlo en Neeroeteren, fietsen we langs de winterdijken van de Oude Maas in Heppeneert terug naar Maaseik.Arrangement ( prijs € 47,95 p.p.)Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen :
- Koffie en gebak bij Café Graad
- Voorgerecht bij Bistro Chez Vie
- Soep bij Fietscafé de Kieper
- Hoofdgerecht bij Brasserie Bakkemieske
- Nagerecht bij Hepperhuys
Historische marktplaatsNa een heerlijke koffie en een stukje Limburgse vlaai beland je na een paar honderd meter op de markt van Maaseik. Daar bevinden zich een schat aan historische gebouwen. Vele trapgevelhuizen dragen mooie namen als Den Swaen, De Lelien, De Rooden Leeuwe of Den Prince van Luyck. Bij elk historisch pand geven infobordjes de nodige uitleg.
Oudste privéapotheekOp het nummer 46 van de Markt bevindt zich de grootste privéapotheek van het land. Van 1704 tot 1959 verkochten zes generaties apothekers hier pillen, zalfjes en helende drankjes. Tegenwoordig is het een Apotheekmuseum geworden. De Maaseikse apothekers waren echte kruidenmeesters. Achter Apotheekmuseum bevindt zich een kruidentuin.
Standbeeld gebroeders Van EyckCentraal op de Markt prijkt het standbeeld van Jan en Hubert Van Eyck. Deze Vlaamse kunstschilders hebben in de vijftiende eeuw in Maaseik gewoond. Of ze er ook geboren zijn ? Daar zijn de historici het nog altijd niet over eens. Vele geschriften uit de zestiende eeuw gaven nochtans aan dat de vermaarde schilders van het Lam Gods wel degelijk in Maaseik geboren zijn.
Aldeneyck: beste Belgische wijnBij het verlaten van Maaseik passeren we in het vredige Aldeneik voorbij het wijndomein Aldeneyck. Op een 10 hectaren grote wijngaard verbouwen Karel en Tine Henckens-Linssen verrukkelijke Pinot-wijnen. Op de zonovergoten zuid-oostelijke hellingen bevatten de kiezel en grindbodems erg veel mineralen. Dat geeft de Aldeneyck een aangename specifieke toets. De Pinot-wijnen van Karel Henckens werden al meermaals bekroond tot Beste Belgische wijn.
Jachthaven De SpaanjerdIn de tocht langs de Maas en de dijken passeren we in Ophoven ook langs de plezierjachthaven De Spaanjerd. De haven biedt plaats aan 970 zeilboten en kajuitboten tot 35 meter lang ! De Spaanjerd is zeer geliefd bij Nederlandse en Duitse watersportliefhebbers. Vooral tijdens het weekends kan je vanaf de oevers het drukke waterverkeer van dichtbij bewonderen.
Asperges: witte goudDe vlakke tocht laveert langs de mooi gerenoveerde dijken en door de vredige dorpskernen van Geistingen en Kessenich. Na het verlaten van de Maasvallei gaat het richting Kinrooi. De grensgemeente is vooral bekend voor zijn aspergeteelt. Vijftig procent van de Belgische aspergeproductie vindt in Kinrooi plaats. Asperges hebben de troetelnaam het "witte goud" verworven. In alle horecazaken aan de Maaskant wordt het in verschillende varianten als een streekgerecht aangeboden. In het centrum van Kinrooi houden we halt voor het voorgerecht.
Zuid-Willemsvaart: Tongerlo en NeeroeterenNa het versterken van de innerlijke mens in Opitter fietsen we langs het mooie jaagpad van de Zuid-Willemsvaart. Het kanaal is 120 kilometer lang en fungeert ondermeer als lateraal kanaal van de Maas. Tussen Tongerlo en Neeroeteren is er zeer weinig waterverkeer. Het kanaal is een paradijs geworden voor eenden en andere watervogels.
Heppeneert: bedevaartsoord met 100.000 bezoekersNa het verorberen van het hoofdgerecht in Neeroeteren snijden we het laatste schuifje van deze mooie tocht aan. Dat brengt ons naar de oevers van de Oude Maas in Heppeneert. Vroeger lag Heppeneert vlak aan de Maas, maar deze is in de loop der eeuwen verder opgeschoven naar het Oosten.
Heppeneert is bekend als bedevaartsoord. In de Sint-Gerardiskerk waar Onze-Vrouw-Van-Rust wordt vereerd komen jaarlijks bijna 100.000 pelgrims over de vloer.
Primeur : verwarmde betonnen zitbankVlak voor de oude pastorie in Heppeneert staat er sinds maart 2025 een betonnen bank, die verwarmd is . Het zitbankje staat vlak tegenover het dijkmuurtje dat Heppeneert moet beschermen tegen water. Op het zitbankje staat de quote “laad me met rust” gegraveerd. In de bank werd door de firma Ebema uit Zutendaal een verwarmingsnet met sensoren geintegreerd. Via een extern regelkastje kan het zitoppervlak op een aangename temperatuur worden gebracht.
Het verwarmd zitbankje in Heppeneert is een absolute primeur voor Belgie.
Wij verwelkomen u graag op deze Happen en Trappen route!