Op de grens van Zuidwest Drenthe en het zuidoosten van Friesland is het magisch mooi! het Drents Friese Wold is een Nationaal Park van ongeveer 6000 hectare waar heide, bossen en zandverstuivingen elkaar afwisselen. Naast de prachtige natuur is er ook op cultuurhistorisch gebied genoeg te beleven: Hunebedden uit een ver verleden liggen als de oudste iconen van deze regio verspreid over dit gebied.Arrangement (prijs: € 47,95 p.p.)Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen:
- Koffie en gebak bij Landhotel Diever
- Voorgerecht bij Bosbrasserie De Bosch Spot
- Soep bij De Appelsche Hof
- Hoofdgerecht bij RCN Vakantiepark De Roggeberg
- Nagerecht bij Camping & Eetboerderij Hoeve aan den Weg
Het Drents Friese WoldDit gebied werd al duizenden jaren geleden bewoond, en archeologische vondsten wijzen op de aanwezigheid van vroege menselijke nederzettingen. Er zijn verschillende hunebedden te vinden in het Drents-Friese Wold, die zo’n 5.000 jaar geleden door de megalithische cultuur zijn gebouwd. Deze grote stenen bouwwerken werden gebruikt als grafmonumenten en liggen nu verborgen tussen de prachtige natuur. In de 19e eeuw werd het landschap van het Drents-Friese Wold verder beïnvloed door de ontginning van heidevelden en de aanleg van kanalen en wegen. In de 20e eeuw werd er steeds meer aandacht besteed aan natuurbehoud en werden delen van het gebied beschermd.
OnderduikersholTijdens de Tweede Wereldoorlog moesten veel Nederlanders zich verbergen om te ontsnappen aan de nazi's. Het Onderduikershol was een van de plekken waar mensen zich konden schuilhouden. Het hol is een natuurlijk gevormde grot die ooit door mensen werd aangepast voor de onderduikers, zodat ze er tijdelijk konden verblijven. Het was een plek die hen bescherming bood tegen de Duitse soldaten die het land bezet hadden. Omdat het gebied toen relatief ondoordringbaar en afgelegen was, was het een goede schuilplaats. Na de oorlog werd de betekenis van deze plek steeds meer erkend als een symbool van de moed en de overlevingsdrang van de mensen die zich erin verborgen. Hoewel de plek niet altijd gemakkelijk toegankelijk is, zijn er wandelroutes in het Drents-Friese Wold die langs of nabij dit historische hol leiden.
Het CachotIn Appelscha komt u het Cachot tegen. In 1921 werd dit gebouwd als "bewaarplaats" voor dronken en zich misdragende mensen. Het Cachot heeft 2 cellen, voor mannelijke en vrouwelijke lastpakken en is inmiddels gerestaureerd de de Historische vereniging Appelscha. In de zomermaanden kunt u het interieur door glazen deuren bezichtigen.
Het LeggelderveldHet Leggelderveld is oorspronkelijk een veengebied dat werd gevormd door de opeenvolgende opeenhoping van veenmos over duizenden jaren. In de vroege middeleeuwen werd het gebied gebruikt voor veenwinning, een proces waarbij het veen werd afgegraven voor brandstof en andere toepassingen. Dit leidde tot aanzienlijke veranderingen in het landschap. Gedurende de 17e en 18e eeuw was het veengebied van groot economisch belang, omdat het veen werd geëxploiteerd voor de turfwinning. Met de tijd ging het gebruik van het veen afnemen, en het gebied begon zichzelf weer op te bouwen. Bos- en heidevegetatie kregen de kans om te groeien. Dit leidde tot een diversiteit aan landschappen: van open heidevelden tot dichte bossen, en van veenmoerassen tot zandverstuivingen.
We verwelkomen u graag op deze mooie route!