Op de grens met onze zuiderburen ligt een bijzonder stukje natuur verscholen... Deze route neemt je mee langs het Turnhoutse vennengebied aan de Vlaamse zijde van de grens. Na dit natuurschoon volgt een ontmoeting met De Merksplas Kolonie. Deze kent ondanks de weelderige ligging een bewogen verleden, evenals Baarle Nassau en Baarle Hertog, dorpen die tot de verbeelding spreken door de landsgrens die deze dorpen meerdere malen doorkruist!

Arrangement (prijs: € 47,95 p.p.)
Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen:
  • Koffie en gebak bij Spoorhuis Baarle
  • Voorgerecht bij Colonie 7
  • Soep bij Food & drinks by Zus & Zo
  • Hoofdgerecht bij Gasterij de Grenshoeve
  • Nagerecht bij Bij Ons Boerderijterras
Turnhoutse vennen
Dit gebied bestaat uit een netwerk van moerassen, vennen en natte bossen, die typisch zijn voor het zogenaamde "Kempenland." De regio is van nature een veengebied, en veel van de vennen ontstonden in de vroege perioden van het Holoceen (ongeveer 10.000 tot 12.000 jaar geleden), toen het klimaat warmer werd en het waterpeil steeg. In de 17e en 18e eeuw begon de mens meer invloed uit te oefenen op het landschap van de Turnhoutse Vennen. De moerassen werden deels ontwaterd om ruimte te maken voor landbouw. Er werden kanalen gegraven om het water af te voeren en de natte gronden geschikt te maken voor agrarisch gebruik. Deze ontwatering leidde echter ook tot het verlies van delen van het oorspronkelijk veenlandschap. In de 20e eeuw kwam er meer aandacht voor natuurbehoud, en het besef groeide dat de Turnhoutse Vennen een waardevol natuurgebied waren. In de jaren 1970 werd het gebied erkend als een van de ecologisch belangrijke regio’s van de Kempen. In 1977 werd een groot deel van de Turnhoutse Vennen beschermd als natuurreservaat. Het gebied maakt nu deel uit van het Natuurreservaat Turnhoutse Vennen.

Merksplas-Kolonie
De Merksplas Kolonie werd opgericht in 1821 als onderdeel van het systeem dat door de Maatschappij der Weldadigheid werd geïnitieerd. Dit was een sociaal experiment om de armen en misdadigers te rehabiliteren door middel van arbeid, waarbij men dacht dat werk hen zou helpen om weer een waardevol lid van de samenleving te worden. Merksplas werd specifiek geselecteerd vanwege de landerijen die beschikbaar waren en de isolatie, die het mogelijk maakte om een controleerbare gemeenschap te creëren. In de 20ste eeuw veranderde het beleid en de manier van werken in de kolonie. Na de Tweede Wereldoorlog werd Merksplas steeds meer een plek voor gevangenisopvang en werd de focus verschoven van dwangarbeid naar het heropvoeden van criminelen. In de jaren 1960 werd de kolonie omgevormd tot een gesloten gevangenis en werd het deel van het Belgische gevangenissysteem.

Baarles op de grens
De oorsprong van de twee Baarles gaat terug naar de vroege middeleeuwen. In de vroege 12e eeuw werden de gebieden in de regio in verschillende delen verdeeld tussen leenheren. Het gebied dat nu Baarle vormt, behoorde oorspronkelijk tot verschillende feodale gebieden, waaronder de Hertogdommen Brabant en Limburg. De grenzen tussen Baarle-Hertog en Baarle-Nassau bestaan uit tientallen enclaves en tegen-enclaves, een bijzonderheid die vrijwel nergens anders ter wereld te vinden is. Er zijn bijvoorbeeld huizen in Baarle-Hertog waar de voordeur in België staat, maar de achterkant in Nederland, en omgekeerd. Dit heeft zelfs juridische en administratieve complicaties opgeleverd, bijvoorbeeld met betrekking tot belastingen, politie en gezondheidszorg.

We verwelkomen u graag op deze mooie route!

Reserveer nu!

MA
DI
WO
DO
VR
ZA
ZO

Aanvullende informatie

U kunt uw fiets opladen bij Food & drinks by Zus & Zo, Colonie 7 en het Boederijterras Fietsen kunnen gehuurd worden bij Enclave-Tours. U kunt contact opnemen via 06-24315395 of www.enclave-Tours.nl. Tevens kunt u fietsen huren via recreatiepark de Heimolen U kunt overnachten bij Colonie 7. U kunt contact opnemen via +32 14 81 12 94 of https://www.colonie7.be. Geen gratis parkeergelegenheid bij het startpunt Bij Food & drinks by Zus & Zo, Gasterij de Grenshoeve, Colonie 7 en het Boerderijterras zijn honden toegestaan Het startpunt is niet bereikbaar met de trein Bij Food & drinks by Zus & Zo, de Grenshoeve, Colonie 7 en het Boederijterras is wifi aanwezig
Sluitingsdagen   
- Op maandag, dinsdag en donderdag kan deze route niet gefietst worden. 

- Op 20, 21 en 26 april, 5 en 29 mei, 8 en 9 juni kan deze route niet gefietst worden.
- Van oktober t/m april kan deze route op woensdag niet gefietst worden. 
- In november kan deze route niet op maandag, dinsdag, woensdag en zondag niet gefietst worden.
Wisseldagen   
- Op woensdag en zondag  wordt zowel het hoofdgerecht als het nagerecht geserveerd bij Gasterij de Grenshoeve omdat Bij Ons Boerderijterras dan al gesloten is. 
- Op donderdag wordt zowel de koffie en het gebak als het nagerecht geserveerd bij Spoorhuis Baarle omdat Bij Ons Boerderijterras dan al gesloten is. 

- In november wordt zowel het hoofdgerecht als het nagerecht geserveerd Bij Ons Boerderijterras omdat Gasterij De Grenshoeve dan gesloten is.
Overige bijzonderheden   
- Wilt u in het weekend gaan fietsen dan gelieve de reservering 2 dagen van te voren maken.
Fietsverhuur   

Happen en Trappen doet zelf niet aan fietsverhuur, maar fietsen kunnen gehuurd worden bij Enclave-Tours. Voor meer informatie over openingstijden, prijzen en het aanbod kunt u telefonisch contact opnemen via 06-24315395 of www.enclave-Tours.nl. Gelieve vooraf te reserveren.

Hoe ziet een dagje
Baarle-Merksplas: allerminst een grenzeloze beleving! eruit?

Maak kennis met onze gastvrije restaurants
Koffie met gebak
Koffie met gebak
Spoorhuis Baarle
Grensweg 30
Baarle-Nassau
013-590 73 79
Koffie met gebak
Voorgerecht
Colonie 7
Kapelstraat 10
Merksplas
+32-14811294
Koffie met gebak
Soep
Food & drinks by Zus & Zo
Zigraeck 5
Baarle-Nassau
-
Koffie met gebak
Hoofdgerecht
Gasterij de Grenshoeve
Heimolen 6
Baarle-Nassau
06-3366 7909
Koffie met gebak
Nagerecht
Bij Ons Boerderijterras
Oordeelsestraat 17
Baarle-Nassau
-