Ten zuiden van Hilversum is het overal groen! Deze route leidt u langs alle parels van de omgeving. De start vanuit Hollandse Rading begint meteen goed met een ontmoeting met Boswachterij Lage Vuursche. Bos, heide en polders nemen u langzaam mee via de Blaricummerheide naar Hilversum. Aan het einde van de dag zakt de zon samen met u af richting de Hoornbergse heide en het einde van de route, wat een afsluiting van en prachtige dag!

Arrangement (prijs: € 47,95 p.p.)
Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen:
  • Koffie en gebak bij Het Perron
  • Voorgerecht bij Grand Café Groeneveld
  • Soep bij Brassen op de Brink
  • Hoofdgerecht bij Café Restaurant De Eendracht Blaricum 
  • Nagerecht bij Café & Restaurant De Eendracht Hilversum
Hollandse Rading
De naam Hollandse Rading komt van het woord "rading", dat een oude benaming is voor een gegraven waterweg of dijk die een weg of verbindingsroute aanmoedigt. Het woord "Hollands" verwijst naar de verbinding met het historische graafschap Holland, wat in de middeleeuwen een belangrijke regio in Nederland was. De radingen (waterwegen) waren een middel om het binnenland met de kust te verbinden, essentieel voor de handel en verdediging. In de 17e eeuw, met de bloei van de handel, werden er door de Hollandse overheid verschillende kanalen en radingen aangelegd om het waterverkeer te verbeteren en om te zorgen voor makkelijker transport van goederen zoals graan, hout en andere handelswaren. De Hollandse Rading, als onderdeel van het netwerk van waterwegen, werd toen steeds belangrijker.

Lage Vuursche
Lage Vuursche is wellicht het meest bekend vanwege Kasteel de Vuursche, een landgoed dat ooit toebehoorde aan de Nederlandse koninklijke familie. Het kasteel en het omliggende park, dat in de 19de eeuw werd ontwikkeld, zijn een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van het dorp. Het kasteel is nog steeds in particulier bezit en is een van de mooiste voorbeelden van een landgoed in de regio. De naam Lage Vuursche komt van het oude woord "vuursche", wat verwijst naar een vuurplaats of een plek waar vuur werd gestookt. Het "lage" verwijst naar de lage ligging van het dorp in vergelijking met het omringende gebied, wat vooral duidelijk is als je het dorp vanuit de bossen en heuvels rondom bekijkt.

Hoornbergse Heide
De Hoornbergse Heide is, net als veel andere heidegebieden in Nederland, ontstaan uit een combinatie van natuurlijke processen en menselijke invloed. De heidegebieden in Nederland ontstonden voornamelijk in de vroege middeleeuwen door ontbossing en begrazing door vee. In de loop der tijd werd het oorspronkelijke boslandschap op veel plekken omgevormd tot heidegrond. Dit kwam mede door de overstap naar een landbouwsysteem waarbij de grond niet intensief bewerkt werd, waardoor het zich omvormde tot open heide. De naam "Hoornbergse Heide" verwijst waarschijnlijk naar de nabijgelegen Hoornberg, een heuvel in het gebied. De term "heide" wijst op de specifieke vegetatie die hier in het verleden voorkwam, met graslanden en struiken, die typisch waren voor de schrale grond.

Blaricum
Blaricum is een welvarend dorp dat bekend staat om zijn mooie huizen, groene omgeving en hoge levensstandaard. Het heeft zijn landelijke charme weten te behouden, met veel parken en natuurgebieden, maar is tegelijkertijd goed verbonden met de nabijgelegen stad Hilversum en de rest van de Randstad. Het dorp is een populaire locatie voor mensen die werken in de stad maar liever in een rustige, groene omgeving wonen.
Blaricum is ook bekend vanwege zijn cultuur, waaronder het lokale museum en diverse evenementen. Het dorp heeft een actieve gemeenschap, en het wordt vaak gezien als een van de aantrekkelijkste woonplaatsen in het Gooi.

Hilversum
Hilversum werd voor het eerst genoemd in 1061 als "Hilverse", een kleine nederzetting. Het was oorspronkelijk een landelijk dorp in het Gooi, gelegen tussen de bossen en heidevelden, en afhankelijk van landbouw. Door de ligging langs handelsroutes begon het dorp langzaam te groeien. Het grootste keerpunt in de geschiedenis van Hilversum vond plaats in de 20ste eeuw, met de opkomst van de radio- en televisie-industrie. In 1920 werd Hilversum het mediacentrum van Nederland toen de eerste Nederlandse radio-uitzendingen werden gemaakt. Het NOS-omroepgebouw, later gevolgd door andere mediabedrijven, werd het centrum van de radio- en televisiewereld. Deze ontwikkeling leidde tot een enorme groei van de stad, die zich verder verstedelijkte en moderne voorzieningen ontwikkelde.

We verwelkomen u graag op deze mooie route!

Reserveer nu!

MA
DI
WO
DO
VR
ZA
ZO

Aanvullende informatie

Bij Grand Café Groeneveld is het mogelijk om accu's binnen op te laden. Geen fietsverhuur bij het startpunt mogelijk Geen overnachtingsmogelijkheden Geen gratis parkeergelegenheid bij het startpunt Geen honden toegestaan op het terras Het startpunt is niet bereikbaar met de trein Gratis wifi aanwezig.
Sluitingsdagen   
Praktische informatie 2025
- Op maandag en dinsdag kan deze route niet gefietst worden.
 
- Op 20, 21, 26 en 27 april kan deze route niet gefietst worden.
Wisseldagen   
- In oktober en november wordt op zondag zowel de soep als het hoofdgerecht geserveerd bij Café Restaurant De Eendracht Blaricum omdat Brassen op de Brink dan gesloten is. 

- Van 1 t/m 9 juni, 20 en 21 juni wordt zowel de soep als het hoofdgerecht bij Café Restaurant De Eendracht Blaricum omdat Brassen op de Brink dan gesloten is. 

Hoe ziet een dagje
Laveren langs Lage Vuursche en Hilversum eruit?

Maak kennis met onze gastvrije restaurants
Koffie met gebak
Koffie met gebak
Het Perron
Vuurse Dreef 20
Hollandsche Rading
035-5771641
Koffie met gebak
Voorgerecht
Grand Café Groeneveld
Groeneveld 2
Baarn
035-5421192
Koffie met gebak
Soep
Brassen op de Brink
Brinkzicht 17
Baarn
035-5420033
Koffie met gebak
Hoofdgerecht
Café Restaurant De Eendracht Blaricum
Oude Naarderweg 2
Blaricum
035-5383975
Koffie met gebak
Nagerecht
Café & Restaurant De Eendracht Hilversum
S-Gravelandseweg 62
Hilversum
035-6245314
Algemene beoordeling 8,4
Gerechten 8,4
Gastvrijheid 8,5
Route 7,9
Prijs/kwaliteit 8,8
Klantenservice 8,6