Aanschouw de waterrijke natuur van de Hunzevallei, een zuiver oerdal in de kop van Drenthe. Trappend langs de oevers van het Zuidlaardermeer wordt u vergezeld door vele weide- en watervogels. De prachtig glooiende Hondsrug met typische Drentse brinkdorpen zullen u aangenaam verrassen, evenals de hunebedden die deze gevarieerde route kleur geven.Arrangement (prijs: € 47,95 p.p.)Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen:
- Koffie en gebak bij Hotel-Restaurant de Zeegser Duinen
- Voorgerecht bij Paviljoen de Bloemert
- Soep bij Pannenkoekhuis Paviljoen Appelbergen
- Hoofdgerecht bij De Blanke Hoeve
- Nagerecht bij Bij Cosineros
Vernieuwende waterplannen in LeinwijkMaak kennis met Leinwijk, dé proeftuin van Stichting Het Groninger Landschap. Hier werden eind vorige eeuw vernieuwende waterplannen geïntroduceerd. Dynamiek staat centraal: door wisselende waterstanden kan het water vrij door het terrein stromen.
De kracht van de KikkomanEen cruciale rol speelt de vijzel, aangedreven door de Amerikaanse windmolen ‘De Kikkoman’. Deze pompt water én vissen het gebied in. Na verloop van tijd stroomt het water langzaam terug naar het Zuidlaardermeer, waardoor een uniek ecosysteem ontstaat. De opgedane ervaringen hier zijn later toegepast bij de inrichting van de Kropswolderbuitenpolder en de Westerbroekstermadepolder.
Op bezoek bij de hunebeddenTen zuidwesten van Noordlaren ligt hunebed G1, verscholen op een klein heuveltje in het bos. Dit hunebed was oorspronkelijk groter, maar tegenwoordig resteren er nog twee dekstenen, waarvan één opvallend groot is.
Het noordelijkste hunebedHunebed G1 is het meest noordelijke hunebed dat nog op zijn oorspronkelijke plek ligt. Tot 1982 was dit het enige hunebed in de provincie Groningen, totdat bij opgravingen bij Heveskesklooster hunebed G5 werd ontdekt. Dit exemplaar ligt echter niet meer op zijn oorspronkelijke plek, maar wordt nu tentoongesteld in het Zeeaquarium van Delfzijl.
Verdwenen en bewaard gebleven hunebeddenHunebedden G2, G3 en G4 hebben ooit bij Glimmen in Appelbergen gelegen, maar zijn inmiddels verdwenen. Op slechts een kilometer ten zuidoosten van hunebed G1 liggen echter nog de hunebedden D3 en D4 van Midlaren, die wél bewaard zijn gebleven.
De molen van Noordlaren: De KorenschoofIn 1849 werd in Noordlaren de molen De Korenschoof gebouwd, in opdracht van R. Klinkhamer en vervaardigd door molenmaker H. Seubring. Dit is terug te zien in de sluitstenen boven de ingangen van de molen.
Van schorsmolen naar korenmolenOorspronkelijk werd de molen gebruikt als barkmolen (schorsmolen), maar vóór 1888 werd hij door R. Klinkhamer omgebouwd tot korenmolen. De oude, rietgedekte houten schuren rondom de molen herinneren nog altijd aan vervlogen tijden en geven Noordlaren een sfeervol, historisch karakter
Wij verwelkomen u graag op deze Happen en Trappen route!