Niets zo oer-Hollands als een authentieke molen. Ooit vormden molens de aanjagers van onze economie, maar die tijd ligt ver achter ons. Wat rest zijn fraaie stukjes cultureel erfgoed waarvan er in Nederland nog ruim 1.000 zijn. Maak kennis met een uitgekiende selectie daarvan in de Alblasserwaardse Molenroute.Arrangement (prijs: € 47,95 p.p.)Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen:
- Koffie en gebak bij Wapen van Alblasserdam
- Voorgerecht bij De Krom
- Soep bij Het Posthuijs Eten en Drinken
- Hoofdgerecht bij De Klok
- Nagerecht bij Wapen van Alblasserdam
Pleisterplaats voor postkoetsenEen dag Happen en Trappen langs monumentaal erfgoed moet natuurlijk passend beginnen. Het Wapen van Alblasserdam is zo’n begin. Een sfeervol gebouw waar de koffie klaar staat. Daarna is het tijd om de wiekendragers van Oud-Alblas te bewonderen. Ze zijn met z’n drieën: De Peilmolen, de Kooijwijkse Molen en korenmolen De Hoop uit 1844. Ook de boerderijen zijn trouwens een blik waardig; er zijn er verschillende met historische waarde.
Vroege Geschiedenis en OntwikkelingDe naam "Alblasserwaard" verwijst naar het "Alblas", een rivier die door het gebied stroomt, en de term "waard", die verwijst naar een laaggelegen gebied dat vatbaar is voor overstromingen. Het gebied is ontstaan door het afgraven van veenmoerassen, die al vanaf de vroege middeleeuwen werden ontgonnen. Van oudsher was het land een moerassig, waterrijk gebied dat moeilijk bewoonbaar was, maar vanaf de vroege middeleeuwen werd het door mensen bewerkt.
In de
12e en 13e eeuw werden de eerste dijken aangelegd om de polders te beschermen tegen overstromingen van de rivieren. Dit was essentieel voor de ontwikkeling van de regio, aangezien het gebied altijd gevoelig was voor overstromingen door de nabijheid van de rivieren
de Lek,
de Merwede en de
Alblas. De aanleg van dijken en het gebruik van molens om water weg te pompen, waren cruciaal voor de landbouw en de verdere vestiging van dorpen in het gebied.
Groot AmmersGroot-Ammers is natuurlijk vooral bekend door het Ooievaarsdorp, maar het heeft meer te bieden. Namelijk prachtig polderlandschap zoals mensen uit de hele wereld zich Nederland voorstellen: grazende dieren op een uitgestrekt grasveld, molens en in de verte een kerktorentje. Het dorp had ooit een trots kasteel, waarvan de resten zijn gebruikt om de Lekdijk te verstevigen. Wat het nog wel heeft zijn kaaspakhuizen, want rond 1900 was Groot-Ammers een belangrijke plek voor de kaashandel.
WerelderfgoedDan is het tijd om de camera doorlopend in de aanslag te houden, want we passeren de beroemde Molens van Kinderdijk. Rond 1740 werden hier 19 molens gebouwd om het water te beheersen. Zo’n sterke concentratie van goed onderhouden molens vind je zelden en dus zijn de molens uitgeroepen tot Werelderfgoed. Saillant detail: de molens zijn niet alleen toeristisch interessant, maar zijn ook actief in gebruik. Ze pompen water van de polders in Alblasserwaard in de Lek. Vanuit Kinderdijk voert de route terug naar het beginpunt in Alblasserdam.
Wij verwelkomen u graag op deze Happen en Trappen route!